Zapisz się do Newslettera poniżej - 5% rabatu

Czy głóg to samo co dzika róża? – 10 zalet głogu

Czerwone kuleczki głogu pełne wielu składników cenionych od lat w ziołolecznictwie, mogą rzeczywiście przypominać swoim wyglądem dziką różę. Jednak choć te dwie rośliny należą do tej samej rodziny o nazwie Rosaceae, to posiada trochę inny zestaw drogocennych dla naszego zdrowia składników. Od setek lat ludzie używali owoców głogu jako ziołowego środka na problemy trawienne, problemy z sercem i wysokie ciśnienie krwi. W tradycyjnej medycynie chińskiej głów odgrywa kluczową rolę od co najmniej 659 roku n.e.

1. Głóg możesz w łatwy sposób uprawiać w ogrodzie i mieć do niego dostęp prawie całą jesień.

Ten ozdobny krzew lub niezbyt wysokie drzewo osiąga wysokość od 3 do 6 m. Jest łatwy w uprawie, a szczególnie głóg jednoszyjkowy, dwuszyjkowy oraz szkarłatny, które są też najbardziej zdrowotne. Cierniste gałęzie wiosną zdobią pęki białych, bladoróżowych albo wpadających w czerwień delikatnych kwiatów zebranych w baldachogrona. Jesienią natomiast głóg dzieli się owocami, które można jeść wprost z drzewka, a w smaku przypominają jabłka. Aby drzewo głogu rosło najlepiej, zapewnijmy mu żyzną i próchniczą glebę oraz słoneczne stanowisko, będzie bardziej okazały, natomiast półcień też się sprawdzi. Z owoców głogu można łatwo zrobić np. sok, nalewkę, dżem, herbaciany napar.

2. Głóg zawiera przeogromną dawkę antyoksydantów.

Owoce głogu są bogatym źródłem polifenoli , które są silnymi związkami antyoksydacyjnymi występującymi w roślinach. Ich największe stężenie występuje w skórkach owoców. Wiele z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworu.1 Ze względu na wysoki poziom wolnych rodników z którymi nasz organizm musi się zmagać z powodu zanieczyszczonego środowiska, spożywania przetworzonego jedzenia, nadmiaru słońca, dymu papierosowego, potrzebujemy sporej dawki takich związków przeciwutleniających. Głóg na szczęście zawiera ich sporo – flawanole, kwasy fenolowe, proantocyjanidyny i antocyjany. Aktualne wyniki badań in vitro i in vivo potwierdzają
szerokie właściwości prozdrowotne kwiatów i owoców głogu!

3. Głóg działa przeciwzapalnie.

Badania wykazują, że niektóre choroby powstają w wyniku przewlekłych stanów zapalnych w organizmie. Są to choroby takie jak cukrzycą typu 2, astma i niektóre nowotwory.2 Badania, które przeprowadzono na zwierzętach z użyciem ekstraktu głogu, wykazały wstępnie, że głóg znacznie obniżył poziom związków zapalnych, prowadząc do zmniejszenia stanu zapalnego i uszkodzenia wątroby.3 Potrzebne są jeszcze dalsze badania na ludziach, ale wstępnie te obiecujące wyniki badań na zwierzętach sugerują, że głóg może przynosić ludziom korzyści przeciwzapalne.

4. Głóg może obniżyć ciśnienie krwi.

Głóg jest najbardziej znany ze swoich właściwości przeciwzakrzepowych, przeciwmiażdżycowych oraz z tego, że wzmacnia mięsień sercowy oraz rozkurcza tętnice wieńcowe. W medycynie chińskiej był stosowany w celu obniżenia ciśnienia krwi. Badania na zwierzętach pokazują, że głóg może działać rozszerzająco na naczynia krwionośne, co oznacza, że ​​może rozluźniać zwężone naczynia krwionośne, ostatecznie obniżając ciśnienie krwi.4

W badaniu z 2006 roku naukowcy podawali 1200 mg ekstraktu z głogu 79 osobom z cukrzycą typu 2 i wysokim ciśnieniem krwi codziennie przez 16 tygodni. Osoby, które przyjmowały ekstrakt z głogu, doświadczyły większej poprawy ciśnienia krwi niż osoby w grupie placebo.5

5. Głóg może obniżać poziom cholesterolu we krwi.

Owoce głogu zawierają flawonoidy i pektyny. Są to substancje, które korzystnie wpływają na metabolizm cholesterolu. Badania w tym kierunku, które przeprowadzono na szczurach wykazały, że głóg obniżona poziom trójglicerydów na czczo i cholesterolu LDL (złego).6

6. Głóg od dawna jest stosowany w leczeniu problemów trawiennych.

Owoce głogu zawierają błonnik, który wspomaga trawienie, zmniejszając zaparcia i działając jako prebiotyk. Prebiotyki to żywność, która odżywia i promuje zdrowe bakterie jelitowe, które są niezbędne do utrzymania zdrowego trawienia. Ponadto badania na gryzoniach sugerują, że związki zawarte w jagodach głogu mogą zwiększać produkcję i aktywność enzymów trawiennych – a mianowicie tych potrzebnych do trawienia tłustych i bogatych w białko pokarmów.7

7. Głóg może mieć właściwości przeciwstarzeniowe.

Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, fenolokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, pektyny, sole mineralne, a także witaminy z grupy B oraz witaminę A i C może zapobiegać oznakom starzenia poprzez hamowanie powstawania zmarszczek i zwiększanie nawilżenia skóry.

Skutki uboczne i środki ostrożności.

Nie zgłoszono wielu skutków ubocznych związanych z przyjmowaniem jagód głogu. Te, które istnieją, wydają się wahać od łagodnych do umiarkowanych.

Najczęstsze zgłaszane przez ludzi to pocenie się, bóle głowy, senność, kołatanie serca, łagodna wysypka, pobudzenie i objawy żołądkowo-jelitowe.

Pamiętajmy, że stosowanie ziół zwiększa ryzyko interakcji zioła z lekami, co może zmienić działanie standardowych leków i prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych poprzez zwiększenie, zmniejszenie lub zmianę działania istniejących leków. Jagody głogu mogą potencjalnie nasilać działanie leków rozrzedzających krew, leków obniżających ciśnienie krwi i leków na niewydolność serca. Jeśli zażywasz leki na serce, przed użyciem suplementów z jagód głogu porozmawiaj z lekarzem.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.